Het maken van een lichtplan was niet het eerste dat bij me opkwam toen we de voorbereidingen gingen treffen voor de verbouwing. Gelukkig hebben we een bevriend elektricien die mij wees op de voordelen van het maken van een lichtplan. Zo kun je ervoor zorgen dat iedere hoek van de kamer de juiste sfeer heeft en dat wanneer je eens gezellig een boek wilt lezen je ook een fijne plek hebt om te zitten met voldoende licht.
In 2015 verruilde we ons appartement van 55 vierkante meter voor ons droomhuis. Het huis was qua ruimte en plek perfect, maar kon van binnen wel een opfrisbeurt gebruiken. In ongeveer anderhalf jaar tijd hebben we het huis (natuurlijk met de nodige hulp van een super handige aannemer, vrienden en familie) om weten te toveren in een huis volledig naar onze smaak. Benieuwd naar alle andere aanpassingen en tips die ik voor je heb? Klik dan hier.
Het is handig om bij het maken van je verbouwplannen direct na te denken over een lichtplan, zodat je bij je elektricien kunt aangeven waar je spotjes in het plafond of muur wilt inbouwen en waar de overige elektrapunten moeten zitten. Ga je niet verbouwen, maar wil je je woning een make-over geven? Neem dan ook je verlichting eens onder de loep. Hieronder leg ik uit welke soorten verlichting er zijn en in welke stappen je tot een goed lichtplan komt.
Er zijn drie soorten verlichting, te weten: basisverlichting, praktische verlichting en sfeerverlichting.
1. Basisverlichting
Basisverlichting is de belangrijkste verlichting van de drie. Deze vorm van belichting zorgt ervoor dat de ruimte voldoende verlicht wordt met zo min mogelijk schaduw. Het moet lijken alsof daglicht je woning binnen schijnt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spots in het plafond of een wandarmatuur.
2. Praktische verlichting
Bij praktische verlichting kun je denken aan een bureaulamp, leeslamp of lampen boven je eettafel. Persoonlijk vind ik het erg mooi om dimmers toe te passen op alle verlichting in huis. Zo kun je altijd een warme en gezellige sfeer creëren.
3. Sfeerverlichting
Ook sfeerverlichting is niet onbelangrijk. Denk hierbij aan die lamp die de planten in je kast mooi uitlicht of een sfeervol lampje op je TV-kast.
Lichtplan in zes stappen
Het lichtplan voor ons huis heb ik uitgewerkt in Excel, maar uiteraard kun je dit ook prima met pen en papier doen. Excel vond ik zelf handig zodat je nog kunt schuiven met de contactpunten en je het plan ook direct digitaal hebt. Hieronder heb ik een stappenplan uitgewerkt om je eigen verlichtingsplan te maken.
Stap 1 – Plattegrond
Teken op een vel papier of op de computer de plattegrond van je woonkamer. Knip, indien je met papier werkt, je meubels op het juiste formaat uit. Werk je digitaal? Plaats dan je meubels op formaat in je Excel bestand.
Stap 2 – Huidige verlichting
Geef in het document aan waar zich momenteel de stopcontacten en aansluitpunten in de woning bevinden.
Stap 3 – Activiteiten
Geef in het document aan waar welke activiteiten plaats gaan vinden. Waar in de woonkamer ga je bijvoorbeeld eten? Waar ga je werken, TV kijken, lezen etc.?
Stap 4 – Basisverlichting
Geef aan waar de basisverlichting zich moet bevinden. Bepaal waar je kiest voor spots, een vloerlamp of een wandarmatuur. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om langs de ramen een vijftal spots te plaatsen, zodat wanneer we ‘s avonds in de woonkamer zitten het alsnog lijkt alsof er licht van buiten komt. Ook boven de keuken heb ik gekozen voor spots. Tijdens het koken verspreid zich vet door je keuken, kijk maar eens bovenop de keukenkastjes. Indien je kiest voor hanglampen boven de keuken moet je deze regelmatig schoonmaken.
Stap 5 – Praktische verlichting
Tijd voor de praktische verlichting. Bij stap 3 heb je bepaald waar je leest, werkt of eet. Bekijk wat voor verlichting je op welke plek wilt plaatsen zodat je dat als een prettige plek ervaart. Ik koos voor twee hanglampen van HKliving in de eethoek die met de ingedraaide kooldraadlampen voor een gezellig sfeer zorgen tijdens het eten.
Stap 6 – Sfeerverlichting
Als allerlaatste denk je na over sfeerverlichting. Deze verlichting heeft niet direct een functie, maar het is leuk om bijvoorbeeld een mooi schilderij of plant uit te lichten. Zorg ervoor dat je daarbij de balans vindt tussen de ingetekende basis- en praktische verlichting.
De locatie van schakelaars en dimmers
Ga je de verbouwing groots aanpakken en komt er eventueel een stukadoor langs? Dan is dit hét moment om na te denken over de locatie van schakelaars, dimmers en eventueel de stopcontacten. Vooral in oudere woningen kom je nog veel stopcontacten tegen die zich op heuphoogte bevinden. Veelal had dit vroeger met veiligheid te maken. Vandaag de dag zijn er stopcontacten met kinderbeveiliging die je kind(eren) of huisdieren beschermen, een mooi moment dus om die lelijke dingen naar beneden te verplaatsen.
Verder kun je ook gelijk nadenken waar het logisch is om schakelaars of dimmers te hebben. Waar zou je het handig vinden om verlichting aan of uit te kunnen zetten? Nu je toch bezig bent met schakelaars en dimmers, misschien gelijk een mooi moment om klik-aan-klik-uit te installeren zodat je de verlichting kunt bedienen vanaf je smartphone!
Heb je vragen of zelf een goede tip? Deel deze met mij in een reactie hieronder. Veel succes!
Op zoek naar nog meer interieur inspiratie? Volg studio1967 dan op Instagram.