Pilea Peperomioides
Helemaal terug van weggeweest; deze ultieme retroplant met zijn pannenkoek vormige blaadjes. In de jaren 70 was dit plantje een grote hit, verdween toen een tijd uit de winkels maar is inmiddels weer bij alle interieur- en plantenwinkels te verkrijgen. Bijkomend voordeel van de Pilea is dat hij baby’s maakt. Dus ben jij een goede moeder voor de Pilea, dan zal hij na verloop van tijd vanzelf stekjes geven. Per jaar kan een Pilea plantje maar liefst 15 tot 20 baby’s krijgen. Met succes een Pilea stekken en verzorgen? Lees snel verder…
Pilea stekken
Er zijn twee manieren waarop je een Pilea kunt stekken. Het kan zijn dat de Pilea baby los groeit naast de moederplant. Je kunt dan de aarde om het plantje een beetje weggraven zodat de wortels bloot komen te liggen. Je tilt het plantje voorzichtig uit de pot en zet deze over in een kleinere variant. Ook erg leuk om cadeau te geven! Daarnaast kan het zijn dat je diverse baby Pilea plantjes hebt, maar dat die nog vastzitten aan de moederplant. Hieronder leg ik uit wat je moet doen om de Pilea succesvol te stekken.
Benodigdheden Pilea stekken:
- Pilea plant met baby’s
- Smal vaasje
- Water
- Scherp mesje
Duw de bladeren van de Pilea die om de babyplant groeien voorzichtig opzij zodat je ruimte creëert om de baby van de moederplant te scheiden. Snijd met het mesje de babyplant los. Vervolgens doe je wat water in het smalle vaasje en plaats je de Pilea in het water. Nu is het een kwestie van wachten totdat er wortels gevormd worden. Dit duurt ongeveer twee a drie weken.
Wanneer de Pilea plant zichtbare wortels krijgt kun je het plantje overzetten in de aarde. Zoek een leuk potje uit, maar kies niet voor een terracotta pot. Deze nemen veel water op waardoor het voor de Pilea lastiger wordt om genoeg te drinken. Als je de juiste pot gevonden heb om je Pilea plant in te zetten pak je het plantje voorzichtig uit het vaasje. Je doet potgrond in het potje en graaft een klein kuiltje in het midden van de pot. Hierin plaats je de Pilea plant.
Verzorging
De Pilea plant vraagt niet veel onderhoud, slechts eens per week water geven is voldoende. Wanneer het erg warm in huis is kun je de Pilea ook twee keer per week water geven, houdt daarbij wel goed de grond in te gaten. Deze moet niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Wanneer de Pilea groter wordt is het aan te raden deze over te zetten naar een grotere pot. Onlangs heb ik dat bij een Pilea plant gedaan en doordat er meer ruimte was om te groeien en door toevoeging van verse potgrond ontstonden er binnen twee weken alweer nieuwe baby plantjes. De Pilea is dol op licht, maar staat liever niet in de volle zon. Wanneer je plant ongelukkig is op zijn standplaats zie je dat snel genoeg; de bladeren kleuren geel en hangen slap.
Op zoek naar nog meer interieur inspiratie? Volg studio1967 dan op Instagram.